Mindfulness bij Perspectief

De nieuwe mindfulnesstraining start op woensdag 10 oktober 2018  op onze locatie Giessenburg. De training wordt gegeven op woensdagochtend van 9:00 uur tot  11:00 uur. De andere geplande data zijn: 17, 24, 31 oktober en 7, 14, 21 en 28 november.  

Mindfulness wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Deelname aan de groep is op eigen nota en bedraagt 270 euro voor 8 bijeenkomsten van 2 uur (= 33,75 euro per bijeenkomst).

Bij interesse neem dan contact op met uw behandelaar of ons secretariaat.

Inhoud van de training

In de mindfulnesstraining wordt veel geoefend. Het zelf ervaren in plaats van alleen erover praten, is een belangrijk principe. In de eerste bijeenkomst draait het om het herkennen van de neiging om op de automatische piloot te leven. Bewustwording van de zintuigen (bijvoorbeeld proeven wat je eet) helpt om uit de automatische piloot te stappen. In de tweede bijeenkomst wordt stil gestaan bij de doe-modus en de zijn-modus. Er wordt geoefend met opmerkzaamheid  bij het lichaam door het doen van een liggende aandachtoefening (bodyscan). In de derde bijeenkomst staat de adem centraal als hulpmiddel om de aandacht op te richten. In de vierde bijeenkomst gaat het over omgaan met grenzen. Door te letten op de signalen van het lichaam worden we meer bewust van onze grenzen. In de vijfde bijeenkomst gaan we in op stress, onze reacties hierop en de manier om er vanuit mindfulness mee om te gaan. De zesde bijeenkomst heeft als thema ‘gedachten zijn geen feiten’.  We herkennen  het komen en gaan van gedachten zonder ze te hoeven interpreteren. In de zevende bijeenkomst gaat het over acceptatie. Oefenen met het vinden van een  tussenweg  tussen  enerzijds meegesleept worden in gevoelens, gedachten of lichamelijke sensaties en het anderzijds verdringen of vermijden hiervan. In de laatste bijeenkomst gaat het over mindfulness in het dagelijks leven en worden inzichten en tips besproken om de mindfulness beoefening thuis voort te zetten.